Дочек наших мировњака из Централноафричке Републике

Среда, 28.2.2018 | Мултинационалне операције

Припадници шестог контингента ВС, који су претходних шест месеци били ангажовани на медицинском збрињавању особља у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), стигли су ноћас у Београд.

На аеродрому „Никола Тесла“, српске мировњаке дочекали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Министар Вулин је, том приликом, истакао да су припадници Војске Србије у мировној мисији у Централноафричкој Републици још једном потврдили зашто се Војска Србије тако високо цени у читавом свету.

- Својом обученошћу, својим знањем, али више од свега својим људским односом према свима којима је помоћ потребна, припадници Војске су још једном потврдили зашто је ова војска тако вољена и у нашем народу, а зашто је тако цењена где год да се појави. Држава Србија може да буде задовољна како се понашају њени припадници и како се о њеној застави и о њеном имену брине где год се она појави и где год се она нађе. Влада Републике Србије ће наставити са политиком укључивања у мировне операције, јер сматрамо да је ово начин не само да покажемо колико смо обучени, колико смо способни, већ и колико је ова земља у стању да помогне другима колико је потребно донети мир и када је потребно ублажити људску патњу – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, припадници Војске Србије долазе из народа који зна шта је мука, који зна шта је патња, и вероватно баш зато их толико воле и цене на тешким и опасним деловима планете где год је потребно успоставити мир и где код је потребно показати стручност, али изнад свега, људско саосећање.

- Честитам команданту и свим припадницима шесте ротације мировне мисије у Централноафричкој Републици, захваљујем им се на односу и на пожртвовању које су показали, захваљујем се и што је име Републике Србије и Војске Србије још једном тако високо цењено – поручио је министар Вулин.

Генерал Диковић је истакао да су припадници Војске Србије успешно реализовали још један задатак у мировној мисији УН у Централноафричкој Републици, у болници нивоа 2, чији је задатак да пружи медицинску помоћ свим снагама које се налазе у тој земљи.

- Имао сам прилику и да их на лицу места преконтролишем како и шта раде и како су организовани и велико је задовољство свих који су санитетски ослоњени на ову нашу болницу. Командант мисије високо је оценио читаву нашу мисију – нагласио је генерал Диковић честитајући, такође, команданту контингента и свим припадницима.

Командант српског контингента, пуковник Јадранко Јукић, током реферисања министру одбране и начелнику Генералштаба, рекао је да су припадници шесте ротације у мисији MINUSCA успешно извршили све постављене задатке.

Говорећи о ангажовању нашег контингента у протеклих шест месеци, пуковник Јукић је нагласио да су припадници Војске Србије били веома мотивисани за извршавање свих задака, којих је, често, било веома много и дању и ноћу.

- Било је дана када смо имали и по три медицинска тима и на аеродрому и назад, као и веома тешких ситуација, али све смо задатке заједно извршавали и у договору – нагласио је пуковник Јукић, одајући, том приликом признање свим припадницима шесте ротације.

У оквиру смене наших мировњака, пут Бангија, престонице Централноафричке Републике, јуче су отпутовали припадници седме ротације Војске Србије који ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН у тој афричкој земљи.

У мисији MINUSCA, осим припадника српске војне болнице нивоа 2, ангажована су и официри на штабним дужностима, као и официри на дужностима војних посматрача. Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године. 

Повезане вести