Приказ нове мобилне платформе за деконтаминацију

Петак, 2.10.2020 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике 246. батаљона АБХО у касарни „Цар Лазар” у Крушевцу и присуствовао приказу мобилне платформе за деконтаминацију, новог средства које се налази на трупном испитивању у том батаљону.

Том приликом министар Вулин је рекао да се АБХО јединице опремају и припремају да буду спремне да помогну цивилним властима где год и кад год то буде потребно, a да ће Војска Србије бити кадровски, материјално и технички спремна за сваки изазов који може да се нађе пред њом.
 
Мобилна платформа за деконтаминацију је средство које развија Војнотехнички институт, а од 24. септембра нулта серија овог средства се налази на трупном испитивању у 246. батаљону АБХО.

Интеграцијом и развојем мобилне платформе за деконтаминацију Војска добија средство које може заменити пет других — аутомобил-цистерну за деконтаминацију, аутомобил-цистерну за воду, навално возило за гашење пожара, Розен-Бауер пумпу за испумпавање воде и сани-џет уређај за деконтаминацију.
 
Платформа је намењена за радиолошку, биолошку и хемијску деконтаминацију људи, наоружања и техничких средстава, укључујући и ваздухоплова, артиљеријских оруђа и возила виших од три метра, а може се користити и за испумпавање воде из поплављених подручја, асанацију бојишта и гашење пожара.

Повезане вести