Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“

Субота, 22.4.2023 | Из јединица
Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, коме су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.

На војном аеродрому у Батајници су данас приказане способности дела снага Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и специјалних снага, дефиле специјалних јединица, налет вазухопловног ешелона, најсавременије наоружање и војна опрема Војске Србије, као и средства у развоју домаће одбрамбене индустрије.
 
Приказу поводом Дана Војске Србије присуствовали су председник Владе Мађарске Виктор Орбан, председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.
 
Врховни командант Војске Србије је приказ способности оценио оценом „врло добро“ и свим припадницима Војске Србије честитао празник, истичући да се тај дан обележава у знак сећања на почетак Другог српског устанка, који је утемељио модерну српску државност у правом смислу те речи.
 
— Данас смо показали део нашег оруђа, оружја, најсавременијих средстава. Могли сте да видите бројне промене, први пут сте могли да видите и „ЦХ- 95“,  други пут „ЦХ- 92“, наши „врапци“ су гађали пре неки дан и то веома успешно. Развијамо наше дронове, наручили смо и пре краја године моћи ћете да видите и наше дронове „камиказе“ које смо већ купили и резервисали. Пажљиво пратимо, наша Војнообавештајна агенција и Генералштаб извештавају ме на дневном нивоу о догађајима у Украјини и о томе на који начин и којим средствима се води рат — рекао је председник Вучић.
 
Обраћајући се присутнима, председник је посебно истакао „панцир“, „ФК-3“, ракетну артиљерију, али и беспилотне и беспосадне системе који су од кључног значаја. Нагласио је и значај јачања снага модернизованим борбеним возилима пешадије и модернизованим тенковима.
 
Врховни командант Војске Србије је рекао да је изузетно поносан на припаднике специјалних јединица.
 
— Видели сте како су опремљени, одевени, све је другачије у односу на неко старо време. Оно на шта сам посебно поносан је да се пријавило око 1700 људи за 530 места, колико смо тражили. Од пријављених 4,43% су жене, а 95,57 су мушкарци. Неко би рекао да је изненађујуће велики број пријављених са територије Београда, а пропорционално броју становника убедљиво највише њих пријавило се из Јабланичког округа. Честитам људима из Јабланице и желим да им захвалим и кажем да знају да заједно са Топлицом и Пчињом они највише бране Србију. Дакле, пријавило се три пута више људи. Верујемо да ћемо кроз веома селективан процес моћи да добијемо више од траженог броја војника и онда је у плану следећи позив када буду примали прве плате од 2000 евра па навише. Тада ће сви остали да виде да говоримо истину и да нема преваре – рекао је председник Србије и додао да су посетиоци данашњег приказа имали прилику да виде по 10 авиона „МиГ-29“ и „орао“ у лету, као и бројне хеликоптере и том приликом најавио долазак нових хеликоптера.
 
—  Наша војска је све снажнија, људске капацитете мораћемо да попуњавамо, да будемо квалитетнији и да много улажемо. Ја никада нисам сасвим задовољан, али оно што могу да кажем то је хвала вам на труду, хвала на томе што сте увек ту да сачувате и заштитите Србију. Наше је да чувамо и штитимо мир, а да сачувате и заштитите мир и људе можете само уколико имате снажну армију. На развоју армије наставићемо да радимо и ја данашњу вежбу, уз сву захвалност и честитке припадницима Војске Србије, оцењујем „врло добро“ — истакао је председник Вучић.

Приказ је почео извођењем падобранског демо-скока припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије.
 
У наставку су приказани напад борбених хликоптера, десант специјалних снага, решавање талачке ситуације, извлачење снага из зоне операције, ваздухопловна ватрена подршка копненим снагама, симулација блиске ваздушне борбе и рад послуга ракетних система за противваздухопловна дејства.

Потом је наступио дефиле специјалних јединица Војске Србије у ком су учествовали подешелони 63. падобранске бригаде и батаљона за специјалне операције „Грифони“ и „Соколови“ из 72. бригаде за специјалне операције. Након тога су продефиловали и подешелони Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“, војне полиције Копнене војске, као и подешелони извиђачких јединица Копнене војске и Команде за обуку.
 
У наставку је уследио налет ваздухопловног ешелона – авиона „МиГ-29“, „орао“, „супергалеб“ Г-4, затим школских авиона „ласта“ и „утва 75“, борбених хеликоптера „Ми-35“, хеликоптера „Ми-8“, „гама“, „Х-145“ и „газела“ и вишенаменских хеликоптера „Ми-17“. Налет ваздухопловног ешелона завршио се атрактивним прелетом два авиона „МиГ-29“ у бришућем лету.

Јавности је данас премијерно представљена беспилотна летелица „ЦХ-95“, а на приказу је ангажовано више од 5000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.
 
Посетиоци су били у прилици да виде најсавременије наоружање и војну опрему којом су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије. На стајанци батајничког војног аеродрома су за ову прилику изложени противваздухопловни системи и средства, радари, тенкови, борбена оклопна возила, артиљеријска оруђа и системи, беспилотне летелице, затим стрељачко наоружање, оптоелектронска средства, савремена заштитна, балистичка и камуфлажна опрема, као и опрема за специфичне задатке.

Био је то по свом обиму и садржају досад највећи приказ наоружања и војне опреме у нашој земљи.

Повезане вести