Заменик начелника Генералштаба с делегацијом музичке службе

Уторак, 8.1.2019 | Култура и традиција

У сусрет 10. јануару – Дану музичке службе заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић примио је данас, у касарни „Бањица 2“ у Београду, делегацију ове службе Војске Србије.

Делегацију музичке службе је предводио заменик начелника и диригент Репрезентатитвног оркестра Гарде мајор Небојша Стојиљковић, а пријему је присуствовао и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба пуковник Саво Иришкић.

Дан музичке службе обележава се 10. јануара у знак сећања на 1845. годину када је, тадашњим Војним законом — Устроением гарнизоног воинства, дефинисано да се војна музика састоји од 50 музичара (капелмајстора, предводника – тамбурмажора, добошара и других), што је било по угледу на европске армије тог времена.

Оркестри музичке службе – симфонијски оркестар у оквиру Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, Репрезентативни оркестар Гарде и Војни оркестар Копнене војске – данас учествују у обележавању највиших државних и војних манифестација, а музичка служба континуираним наступима доприноси очувању и неговању културе и традиције Републике Србије.

Повезане вести