Полагање венаца поводом Дана војних ветерана

Среда, 4.12.2019 | Култура и традиција
Поводом обележавања Дана војних ветерана, делегације Министарства одбране и Војске Србије данас су уз војне почасти положиле венце на Новом гробљу и крај Споменика народном хероју Милану Тепићу у Београду.

Централна комеморација на Новом гробљу одржана је поред Споменика ослободилаца Београда у Другом светском рату, а припадници Министарства одбране и Војске Србије предвођени начелником Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадним генералом Савом Иришкићем положили су венце и крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату и Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.
 
Делегацију која је у знак сећања на страдале српске војнике положила венац крај Споменика народном хероју Милану Тепићу предводио је начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчан, а поред припадника Министарства одбране и Војске Србије пошту српским ратницима одали су чланови традиционалних и ветеранских удружења.

Дан војних ветерана обележава се 4. децембра, у спомен на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран. Овај празник обележава се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије у знак поштовања и сећања на борце пале за слободу отаџбине.

Повезане вести