Чувамо успомену на наше пилоте и на право да будемо слободни

Субота, 6.4.2019 | Култура и традиција

Комеморативним скуповима и полагањем венаца данас је обележено 78 година од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, чиме је почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.

Министар Вулин: Чувамо успомену на наше пилоте и на право да будемо слободни


– Пре 78 година, Београд је скоро сравњен са земљом, али Београд је преживео баш као што је преживео слободарски дух који је наш народ увек носио и неговао. Ми Срби смо уморни од ратова, али нисмо уморни од вредности због којих смо ратовали – изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је данас, уз државне и војне почасти, у име Владе Републике Србије, у пратњи делегације Војске Србије, положио венац крај Споменика пилотима браниоцима Београда априла 1941. године на Земунском кеју.

Министар Вулин је истакао да нисмо уморни од слободе, нисмо уморни од нашег права да живимо слободно и да сами одлучујемо о себи и будућности своје деце.

– Српски народ никада није био на погрешној страни света, нисмо то били пре 78 година, као што то нисмо били ни пре 20 година. Увек смо били на правој страни света, увек смо били на правој страни слободе. Као што су нас херојски пилоти бранили 1941. године, тако су нас бранили и 1999. године – бранили су наше право да будемо слободни. Српски народ никада неће другима чинити оно што је чињено њему, српски народ никада неће посегнути за туђим, никада неће силом покушати да наметне себе и оно у шта он верује. Српски народ је изабрао право да буде слободан и изборио се за то право – нагласио је министар одбране.

Он је подсетио да  генерације пилота из 1941. године и генерације пилота из 1999. године избориле су и сачувале нам право да одлучујемо сами о себи, а то право, додао је, пренећемо на наше потомке и никада нећемо бити другачији.

У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, венац је положио државни секретар Ненад Нерић, док је у име града Београда то учинио заменик градоначелника Горан Весић.

Заменик градоначелника Весић је подсетио да се данас обележава један од најтужнијих дана у историји нашег града, када је пре 78 година Београд бомбардован од стране фашистичке авијације, на град бачено више од 400 тона бомби, које су усмртиле више од четири хиљаде људи, разрушено је скоро 700 зграда, што је једно од најтежих разарања које је Београд преживео.

– Данас се са пијететом сећамо свих жртава, свих оних који су погинули у бомбардовању 1941. године, као што се сећамо и храбрих пилота 6. ловачког пука који су у неравноправној борби, над небом Бреограда, бранећи свој град, оборили око 48 непријатељских авиона – истакао је Весић, додајући да је споменик у њихову част уједно и подсећање за све како се брани слобода.

Венце су положиле и делегације Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, делегације ветерана, СУБНОР-а и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Комеморативним скуповима и полагањем венаца данас је обележено 78 година од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, чиме је почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.

Повезане вести