Обележен Дан Центра за обуку копнене војске

Среда, 16.11.2016 | Култура и традиција

У касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу данас је одржана војна свечаност поводом 16. новембра – Дана Центра за обуку копнене војске.

Обележавању деценије од формирања Центра присуствовали су командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, са сарадницима, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници града Пожаревца, председници општина Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, представници МУП-а, СПЦ, директори предузећа и школа из Пожаревца, представници удружења војних пензионера, ратних и мирнодопских војних инвалида, родитељи војника на добровољном служењу војног рока и други гости.

Командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић честитао празник свим припадницима Центра за обуку копнене војске, а присутнима се обратио и командант Центра пуковник Драган Месаровић.

У оквиру данашње свечаности, гости су били у прилици да виде и приказ дела наоружања и опреме који се користи током извођења обуке, а након војничког дела свечаности, уприличен је и обилазак реновиране фискултурне сале.

Центар за обуку копнене војске формиран је у Пожаревцу 1. децембра 2006. године преформирањем 565. наставног центра Копнене војске и као такав наставља традиције војних јединица са територије Браничева, као и традиције некадашњих школских центара пешадије, артиљерије, оклопних и механизованих јединица и инжињерије.

Дан јединице обележава се када и Дан вида Копнене војске – 16. новембра, у знак сећања на почетак Колубарске битке.

Повезане вести