Пријем поводом Дана војних ветерана

Петак, 4.12.2020 | Култура и традиција
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић приредили су данас, поводом Дана војних ветерана, пријем за делегацију представника војних ветерана у Малој ратној сали Старог генералштба.

Делегацију су чинили председник Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић и члан Удружења породица палих бораца ратова 1990–1999 Влада Пурковић.

Честитајући празник, министар Стефановић је истакао да му је изузетна част што је данас био у прилици да разговара са представницима војних ветерана наше земље који су увек показивали како се воли Србија.

— За нас је веома важно да се традиција очува, да покажемо да изузетно ценимо то што су војни ветерани радили за Србију у претходним временима и то што су у сваком рату, али и у свим другим изазовима за нашу земљу, били први, били они који су давали своје животе и своје здравље, борили се за своју земљу и да сви ми будемо сигурни и слободни — нагласио је министар Стефановић.
 
Та њихова дела, истакао је министар одбране, морају да буду упамћена.
 
— Србија никада неће заборавити своје војнике, никада неће заборавити њихову храброст и оно што нам остављају у аманет — поручио је министар Стефановић.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар у спомен на дан када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске, с једне, и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Тада је ‪400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Повезане вести