Свечаност поводом Дана Медија центра Одбрана

Уторак, 24.1.2017 | Култура и традиција

Медија центар „Одбрана“ обележио је данас, у Дому Војске Србије у Београду, дан када је 1879. године у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, као и 138 година војне штампе у Србији.

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, као и бројни гости, сарадници и пријатељи редакције магазина "Одбрана" и Медија центра "Одбрана".

Већ традиционално, том приликом додељене су награде победнику конкурса за новинарску награду „Иван Марковић“ за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије и најбољем спортисти и спортској екипи Војске Србије у 2016. години.
 
Новинарска награда „Иван Марковић“ за 2016. годину припала је Оливери Ковачевић, уреднику Забавног програма Радио-телевизије Србије, за емисију „Да можда не“ са темом „Хероји битке за Кошаре на Косову и Метохији током 1998-1999. године“, емитовану 2. јуна 2016. године на Првом програму РТС-а.
 
Најбоља спортисткиња Војске Србије 2016. године је разводник Наташа Ћулафић, док је титула најуспешније спортске екипе припала Женског атлетској репрезентацији Војске Србије.

Честитајући празник припадницима Медија центра „Одбрана“, министар Ђорђевић им је поручио да ће и убудуће имати подршку људи који предводе систем одбране.
 
Подсећајући на богату традицију војног новинарства и Дома Војске Србије, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић, нагласио је да је Дом Војске Србије поново централно место културног и уметничког живота Београда, које истовремено чува успомену на храбре српске ратнике, хероје и борце ослободилачких ратова, али баштини и све највредније што је стварано под окриљем Војске.
 
- Искуство је показало, а ми чврсто стојимо иза тог уверења, да обједињавањем функција и организационим решењима која чвршће увезују сродне делатности, можемо постићи још боље резултате. Зато упорно и аргументовано радимо на томе са обједињавањем функција информисања и културе још ефикасније креирамо културне догађаје и да их професионално медијски испратимо – истакао је капетан бојног брода Бошковић.
 
Према речима директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице Карапанџина, колектив Медија центра „Одбрана” чине врхунски професионалци и људи посвећени послу, који се из године у годину доказују и кроз профилисање места и улоге установе и извршавању веома важне мисије представљања система одбране у јавности и остваривања тако важне везе војске и народа. О томе сведоче и подаци да су припадници Медија центра „Одбрана“ медијски испратили пет догађаја дневно, прешли хиљаде километара обављајући свакодневне задатке, у просеку сваки трећи дан објављена је по једна књига, а број догађаја у Дому Војске Србије већи је за 49 од укупног броја радних дана у протеклој години.

- Медија центар „Одбрана” располаже убојитим арсеналом наоружања, али искључиво намењеног изградњи мира унутар бића сваког војника. Тај мир, ако се изграђује на истинским вредностима, излази и шири се изван домена индивидуалног, што и јесте у самој сржи наше војне традиције. Само са таквим миром српски војник је кроз историју полазио у ратове, и то искључиво одбрамбене – нагласио је пуковник Карапанџин.  

Медија центар „Одбрана“ у 2016. години остварио је успешну сарадњу са бројним институцијама државе и културе као и са истакнутим појединцима. У знак захвалности, током данашње свечаности додељене су захвалнице Милошу Стругару, аутору аналитичких текстова из области геополитике и међународне безбедности, пуковнику Славиши Голубовићу, аутору књиге „Пад ноћног сокола“, тренунтно најпродаванијег издања МЦ „Одбрана“ и мр Бојани Борић Брешковић, директорки Народног музеја у Београду.

Током 2016. године, у сарадњи са Генералним секретаријатом председника Републике Србије и Народним музејом Чачак, Медија центар „Одбрана“ је организовао веома значајну изложбу одликовања, униформи и сабљи – „Војвода Петар Бојовић – Знамења славе и части“. У то име, Плакета Министарства одбране за најбољег сарадника Медија центра „Одбрана“ током 2016. године додељена је Генералном секретаријату председника Републике Србије, која је на данашњој свечаности уручена Недељку Тењовићу, генералном секретару председника Републике Србије.

Повезане вести