Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Петак, 29.9.2017 | Култура и традиција

Споменик мајору Милану Тепићу данас је свечано откривен у Београду, недалеко од улице која носи његово име.

Бронзану статуу човека који је, у Беденику крај Бјеловара, изабрао смрт уместо предаје, уз највише војне почасти и у присуству чланова породице, представника Скупштине и Владе Републике Србије, Војске Србије, другова и поштовалаца његовог херојског чина, заједнички су открили министар за рад, запошљавање и борачка питања Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин и син и ћерка Милана Тепића Александар и Тања.
 
Након церемоније освећења споменика, коју су обавили војни свештеници, у име Владе Републике Србије венац на споменик народном хероју положио је министар одбране Александар Вулин у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића, након чега су венце положили чланови породице, министар за рад борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и представници организација које баштине патриотску традицију.
 
Министар за рад запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић цитирајући Милана Тепића, који је на дан погибије рекао да „једанпут људи дају реч, она остаје или се погази“ а да је он дао реч да ће да брани ову земљу ако јој буде тешко, подсетио да је херој одржао своју реч и часно служио земљи којој је положио заклетву.
 
– Храбро је бранио касарну у Бјеловару, а када је схватио да више не постоји могућност да се она одбрани, услед упорног дејствовања далеко бројнијих хрватских паравојних снага, одлучио је да не дозволи непријатељу да дође до оружја и муниције којима би убијао његове саборце, и одабрао је небеску Србију – рекао је Ђорђевић и додао да детонација након дизања војног складишта у ваздух и данас одзвања у нашим срцима.
 
Он је истакао да је херојско дело и свесно поднета жртва одредила судбину Милана Тепића али и судбину многих других, а да је његова породица изгубила највредније што је имала и да такав губитак ниједно постхумно признање не може надокнадити.
 
–  Жалимо због вашег губитка. Србија је изгубила часног и храброг официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника, његово дело веће је од свих нас, јер он је, жртвујући себе, спречио смрт недужних цивила, а хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа – рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додао да откривени споменик не указује само част Милану Тепићу и његовој породици већ и читавом српском народу, јер је Србија данас праведнија држава након што је одала признање јунаку који то и заслужује.
 
Свечаној церемонији су, уз представнике јавног и друштвеног живота,  присуствовали и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
На дан када је пре 26 година јуначки погинуо, држава Србија је тим чином одала почаст последњем народном хероју Југославије и првом хероју Републике Српске.
 
Споменик на Дедињу, недалеко од капије болнице „Др Драгиша Мишовић“, подигнут је средствима Министарства за рад борачка и социјална питања.

Повезане вести