Авион – тегљач мете поново лети

Петак, 13.6.2014 | Актуелности

Припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије обавили су прве летове на специјалном авиону – тегљачу мете „супер галеб“ Н-62Т који после вишегодишње паузе и завршетка ремонта авиона поново лети у саставу 252. школско тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница.

Припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије обавили су прве летове на специјалном авиону – тегљачу мете „супергалеб“ Н-62Т који после вишегодишње паузе и завршетка ремонта авиона поново лети у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница.

Авион – тегљач мете Н-62Т, као део система који сачињавају сам ваздухоплов, уређај за вучу мете УВМ-82 и сама мета, јединствен је у Војсци Србије и основна намена му је омогућавање што реалнијих услова увежбавања јединица противавионске артиљерије, којe могу у реалним условима бојево дејствовати по „живој мети“ коју авион вуче на сајли дужине до 2.000 метара. Авион има могућност и ношења и лансирања радио-вођене мете за обуку у гађању ловачке авијације.

Враћање у употребу Н-62Т има вишеструки значај за Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану и Војску Србије. Како је у питању веома специфицно средство, њгово увођење у наоружање отвара могућност и међународне војне сарадње, односно уступања услуге вучења мета државама које немају ту могућност у својим оружаним снагама

Посаду авиона „супергалеб“ Н-62Т чине два члана: пилот и специјалиста-летач оператер и једини је млазни авион у саставу Војске Србије чију посаду поред официра-пилота чине и подофицири који се бирају међу најбољима из техничког састава ескадрила и добијају звање по завршетку специјалистичке обуке

Пре преузимања авиона, а након завршетка ремонта у ремонтном Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“, у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили обављена су два пробна лета.
 
Поред провере авиона и свих система и замене компоненти којима је истекао век употребе, авион – тегљач мета „супергалеб“ офарбан је у специјалну схему бојења како би био што уочљивији са земље али и атрактивност није занемарана тако да се на репу авиона налазе стилизована државна обележја. Нове боје „супергалеба“ осмислио је, у сарадњи са колегама, мајор Роберт Јелен из 252. ескадриле.

Повезане вести