У Игришту откривен Споменик „Топличком Гвозденом пуку“

Субота, 1.10.2016 | Култура и традиција

У куршумлијском селу Игриште, данас је откривен споменик посвећен „Гвозденом пуку”. Споменик су открили командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, председник општине Куршумлија Радољуб Видић и један од иницијатора подизања споменика Раде Петровић.

Након откривања споменика и помена погинулим јунацима „Гвозденог пука”, делегација Војске Србије предвођена генералом Симовићем, у којој су били командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Миле Јелић и командант 37. механизованог батаљона потпуковник Грујица Вуковић, положила је венац крај споменика. Венце су положили и делегације општине Куршумлија и других општина Топличког округа, делегација удружења „Гвоздени пук – Игриште”, мештани села и бројни гости. 

На завршетку церемоније, из руку седамнаесторо деце полетело је седамнаест голубова у знак сећања на исто толико бораца пука из села Игриште.

Иницијативу за подизање споменика покренуло је неколико најстаријих мештана села, који су прво формирали Удружење „Гвоздени пук – Игриште”, у жељи да сачувају од заборава тај део српске историје. Споменик је висок пет метара и од гранита је, а на његовом врху се налази двоглави орао од белог мермера. На споменику су уклесана имена 17 мештана села, који су били борци „Гвозденог пука”. 

Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, коме је овај споменик посвећен, био је једна од најславнијих јединица српске војске. Овај пук је учествовао у Кумановској, Прилепској и Битољској битки. Због енергичности, силине и непробојности одбране у Брегалничкој битки, од противника добија епитет „гвоздени“. 

Пук се 1914. године борио и у Церској битки, 1915. штитио одступницу приликом повлачења српске војске преко Албаније, 1916. године учествовао у битки на Горничеву, а 1918. у ослобођењу Ниша и био једна од најчувенијих јединица српске војске, коју је Врховна команда употребљавала у пресудним биткама. 

Застава пука била је најодликованија од свих застава јединица српске војске. 

Традиције Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ данас наставља Трећа бригада копнене војске из Ниша. 

Повезане вести