Обележавање Дана авијације

Петак, 31.7.2020 | Култура и традиција
Војном свечаношћу на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници данас је обележен Дан рода авијације, у спомен на дан када је, 1893. године, издато наређење којим је предвиђено да се у свакој дивизији у српској војсци образују ваздухопловна одељења.

Прослави Дана рода авијације присуствовао је министар одбране Александар Вулин, који је у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, честитао Дан авијације и истакао да „они који памте буне и ратове кажу да ништа не расте тако брзо и ништа не постоји тако трајно као војска у Срба и да они који су Србе видели када је било најтеже кажу да се ништа не ствара и ништа не расте тако брзо као српска жеља за слободу и отпор ономе ко би да му слободу узме“.

— Ви сте доказ да је та древна мудрост истинита. Постројени сте данас, не само испред оног што су вам оставили они који су корачали и летели пре вас, већ сте постројени испред технике која припада вама — најбоље и најмодерније. Нисте добили само ново, добили сте и најбоље, зато што и ви јесте најбољи — рекао је министар Вулин.

Српска војска ће увек чувати своје небо, поручује министар Вулин и додаје да је поносан када види обучене и опремљене припаднике ваздухопловства испред нове технике.

— Друге земље, ма колико богатије биле, ма колико немале иза себе историју ратова, ма колико непреживеле НАТО агресију, сада допуштају да им други чувају небо, да други авиони, друге авијације крстаре изнад њихове земље и њихове воде. Српска војска то никада себи неће дозволити. Ми ћемо чувати увек сваки делић своје земље, своје воде и свог неба. Зато сте ви данас овде. Поносан сам када вас видим тако постројене, обучене, нове и испред технике којом можете да се поносите, технике којом владате, обучене и опремљене, а изнад свега, мотивисане да служите својој земљи и свом народу — нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, данас се сећамо и оних који нису са нама, оних који су полетели када није било никакве шансе да слете добро, да се врате својој кући и својим породицама.

— Данас се сећамо оних који су ову земљу чували и бранили испред последњег великог некажњеног злочина 20. века — НАТО агресије. Данас се сећамо њих и мислимо — како ли би само били поносни да стоје у овом строју и да виде обновљено, снажно, храбро Ратно ваздухопловство — рекао је министар одбране, нагласивши да би и они били поносни да данас могу видети чиме смо се опремили, како чувамо своју земљу и да њихова жртва није била узалудна.

Можемо ми, како је додао, да купимо и више хеликоптера и модерније авионе, могу то да ураде и неке друге земље, али нико никада неће моћи да построји баш овај строј.

— Неће моћи да построји вас, баш вас, те људе снажније, вредније и храбрије од технике којом господаре. Хвала вам за године у којима нисте одустали, хвала вам за године у којима се нисте предали, у којима нисте окренули главу од своје земље и у којима сте веровали да ће се Србија поново уздићи и вратити тамо где јој је место и хвала вам за слободно небо које чувате — поручио је министар Вулин.

У знак захвалности за  допринос развоју, опремању и унапређењу оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал Жарковић уручио је министру Вулину почасни летачки знак, а најистакнутијим припадницима јединица авијације додељен је златни летачки знак, звања инструктора летења, награде и похвале.

У наставку свечаности уследио је приказ ваздухоплова Ратног ваздухопловства, попут авиона МиГ-29, супергалеб, орао, ласта, хеликоптера Ми-17, Ми-35, Х-145, беспилотних летелица ЦХ-92А и изведен је летачки програм авионима МиГ-29.

Дан авијације се у Војсци Србије слави 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, издато наређење краља Александра I Обреновића којим је предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења, прве ваздухопловне јединице у српској војсци.

Повезане вести