Дан инжињерије Војске Србије

Понедељак, 6.11.2023 | Култура и традиција
У инжињеријским и понтонирским батаљонима Војске Србије данас су одржане војне свечаности поводом Дана инжињерије, који се обележава у спомен на 6. новембар 1865. године, када је издвајањем понтонира и пионира из артиљерије формиран род инжињерије.

Поводом празника, пред свечаним стројевима припадника јединица прочитане су честитке, сумирани су резултати рада у години за нама и најистакнутијим појединцима уручене награде и признања.

У осврту на постигнуте резултате, истакнуто је да су припадници рода инжињерије у протеклој години били ангажовани у све три мисије Војске Србије, и да су успешном реализацијом задатака у подршци другим јединицама Војске Србије, у мировним операцијама и пружањем помоћи грађанима Србије, показали висок морал и врхунску оспособљеност.

Инжињерија је род Војске Србије намењен за извођење инжињеријских дејстава запречавањем, савлађивањем препрека, уређењем путева и утврђивањем. Бројност и разноврсност задатака које инжињеријске јединице извршавају, условиле су поделу овог рода на више  специјалности, па тако данас постоје извиђачка, пионирска, понтонирска, амфибијска, путна, мостовна и специјалност за утврђивање и маскирање.
Кључне речи

Повезане вести