Додела летачког знака првом пилоту по новом моделу оспособљавања

Среда, 15.11.2023 | Из јединица
Првом полазнику Војностручног оспособљавања за резервне официре рода авијације који је стекао звање пилота Војске Србије, потпоручнику Милану Шарићу, данас је, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, свечано уручен летачки знак.

На свечаности одржаној тим поводом прочитана је наредба команданта Ратног ваздухопловства и ПВО о додели звања пилота авиона потпоручнику Шарићу, а летачки знак му је уручио заменик команданта овог оперативног састава Војске Србије бригадни генерал Бране Крњајић.

Потпоручник Шарић је након завршетка шестомесечног војностручног оспособљавања прошао преобуку за школски авион „ласта“, чиме је стекао звање пилота и тако постао први официр Војске Србије који је на овај начин стигао до тог летачког звања.

Војностручно оспособљавањe резервних официра рода авијације могу похађати држављани Републике Србије који имају завршен факултет и нису старији од 27 година. По његовом успешном завршетку полазници се примају у професионалну војну службу у чину потпоручника и започињу летачку обуку за војног пилота.

План и програм oвог усавршавање установљен је почетком 2022. године, чиме је Војска Србије добила нов начин попуне официрима рода авијације, какав постоји и у многим страним ваздухопловствима.

Повезане вести