Повратак дела контингента Војске Србије из Словеније

Петак, 18.8.2023 | Из јединица
Први део контингента Војске Србије који је учествовао у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања последица поплава у Републици Словенији успешно је завршио своје ангажовање.

У Србију се данас вратило 22 припадника Војске Србије са хеликоптерима  Х-145M и Ми-17. Они су били ангажовани на задацима ваздушног транспорта спасилачких екипа, цивила, воде, горива и другог материјала у најтеже погођеним планинским областима Корушке и Штајерске на североистоку Словеније.

Припаднике Војске Србије је на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници дочекао начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, који им је пренео срдачне поздраве врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића и министра одбране Милоша Вучевића, и уједно им одао признање на пожртвованом раду и професионалном односу према задацима током ангажовања у хуманитарној операцији.

Начелник Генералштаба је посебно изразио задовољство оспособљеношћу припадника Војске Србије за реализацију задатака у сложеним условима на планинском терену и оствареном координацијом и сарадњом са оружаним снагама страних земаља и словеначким цивилним властима, чиме су на најбољи начин презентовали Војску Србије и Републику Србију у међународном окружењу.

Други део контингента Војске Србије који је ангажован на задацима биолошке дезинфекције објеката и земљишта, снабдевања водом и горивом и на извођењу инжињеријских радова у угроженим подручјима, остаће у Словенији до средине следеће недеље.

О изузетном професионализму и обучености припадника Војске Србије говоре и признања и захвалност министара у Влади Републике Словеније и високих војних званичника који су их посетили током ангажовања у овој хуманитарној операцији.

Повезане вести