Честитка министра одбране поводом Дана Војске Србије

Недеља, 23.4.2023 | Култура и традиција

ЧЕСТИТКА
поводом 23. априла – Дана Војске Србије


Свим припадницима Војске Србије честитам 23. април – Дан Војске Србије.

Овај дан празнујемо у знак сећања на Други српски устанак 1815. године, када је српски народ смогао снаге да поново подигне барјак слободе и настави праведну борбу за ослобођење од страног завојевача. Од храбрих српских устаника, који су изникли из самог народа, током времена формирана је армија која је задивила цео свет својом чврстином, храброшћу и постојаношћу.

Српска војска је на слободарским традицијама Устанака, војевала у ратовима 1876-1878, Балканским ратовима и Великом рату, победнички остварујући ослобођење својих сународника под влашћу великих Царевина. Часно, пожртвовано, достојанствено српски војник је бранио своју Отаџбину, страдао у Голготи са идејом да нема светије ствари од одбране Србије. Данас стога прослављамо српског војника који је могао и може да се поноси пред читавом Европом и светом. Таква традиција и данас живи у Војсци Србије. Ово наслеђе никада нисмо предали забораву те су храброст, чврстина, одлучност и праведност одлике које су одувек и које ће заувек красити припаднике наше војске.

Како у прошлости тако и данас снажна и спремна војска један је од кључних фактора јаке, слободне и безбедне државе. Данас, у свету препуном изазова и великих промена, Војска Србије спремно извршава своје задатке. Једини циљ, а то је очување мира, безбедности и сигурности свих грађана Србије, извршава на најбољи могући начин. Улагања и увек неопходна модернизација као и подизање стандарда наших припадника приоритет је у нашем раду са циљем да сви припадници Војске Србије и Министарства одбране буду спремни да одговоре на изазове савременог друштва, постављене задатке и достојно штите интегритет Републике Србије.

Честитам Вам празник, уверен да ћете и у годинама које предстоје, следећи примере наших славних предака, захваљујући високом моралу и оспособљености али и мудрости, наставити да доприносите развоју Војске Србије и јачању угледа наше државе у целини.

Живела Војска Србије!
Живела Србија!


Министар одбране
Милош Вучевић

Повезане вести