Приказ способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву под називом „Врх копља 2021“.

Недеља, 7.2.2021 | Из јединица

Председник Вучић: 72. бригада за специјалне операције јединица на понос Србије


Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је данас приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву под називом „Врх копља 2021“.

Након приказа, у коме су учествовали припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и дела јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, председник Вучић је захвалио свима на огромној посвећености и пожртвованости током извођења данашње вежбе. Он је додао да ће држава улагати новац у војску и у побољшање стандарда њених припадника.
 
— Значајне промене у претходном периоду сте већ могли да видите, али то мора да буде још брже, снажније и боље. Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, бранитељи нашег народа, чувари отаџбине, заштитници интереса државе Србије и да будете одвраћајући фактор за сваког агресора и за свакога ко би помислио да може и сме да нападне нашу Србију — рекао је председник Вучић и захвалио припадницима Војске „што су увек ту када је нашој земљи тешко, а не само када је лако“.

Председник Србије изразио је задовољство што су у употреби и новонабављена савремена средства наоружања и војне опреме, те додао да је 72. бригада за специјалне операције јединица на понос Србије“.

— Верујем да уз нашу додатну подршку и помоћ можете да постигнете још боље резултате. Ми ћемо да дамо све од себе да ваш положај у друштву буде положај поштовања — нагласио је председник Вучић.

Он је честитао министру одбране, начелнику Генералштаба и команданту 72. бригаде за специјалне операције на одлично изведеној вежби.

— Било је веома тешко данас користити хеликоптере на начин на који су коришћени, није ни остало било лако извести. Избегли смо падобранске скокове, да не бисмо ризиковали, а не због тога што наши војници то не би били у стању да изведу. За нас је улога војске веома значајна, пре свега у данашњим политичким, безбедносним условима у савременом свету који су веома сложени и компликовани и у којима Србија мора да уради све што може да одврати сваког потенцијалног агресора од напада на своју територију и грађане. У складу с тим, наша политика снажења војске биће настављена и то убрзано, у вери да српска војска може да буде стабилизатор политичких прилика и да свакоме буде јасно да Србија није џак за ударање и да могу да нам прете и да нас нападају као многи у прошлости — рекао је председник Србије.
 
Изразио је задовољство што је данас приказано много производа из домаће производње који су у употреби у Војсци Србије.

— Могли сте да видите „Милоша“ и „малог Милоша“ како дејствују по објектима и живој сили. „Милоша“ у овој јединици тренутно има 10, до краја године треба да их буде 30, а „малих Милоша“ има пет. Видели сте добру опремљеност и начин на који су одевени и опремљени наши војници. Верујем да можемо и морамо још боље. У овој касарни треба да направимо велики центар, што је идеја министра Стефановића и генерала Мојсиловића, верујем да ћемо моћи да уложимо доста новца да нашим специјалцима обезбедимо најбоље услове за даљи напредак и за много више успеха у будућности. Верујем да ћемо обезбедити већа примања већ од априла и да ћете имати веће плате и од онога што смо успели да урадимо за друге у јавном сектору. Такође, верујем да ћемо моћи да сачувамо велики број људи у војсци, али и да привучемо  већи број људи у нашу армију — рекао је председник и врховни командант Александар Вучић.

Након данашњег приказа, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан уручио је председнику Вучићу, у име припадника те јединице, бодеж са посветом.

У данашњем приказу по теми „Уништење терориста у урбаној средини“ учествовало је 115 припадника Војске Србије. На тактичком полигону панчевачке касарне „Растко Немањић“ приказано је дејство борбених возила, беспосадних платформи, система беспилотних летелица, као и вертикални маневар, упад у зграду, неутралисање противника и уништење импровизованих експлозивних направа. Када је реч о наоружању и војној опреми, на данашњем приказу су се могли видети оклопно борбена возила „Милош 4x4“, „хамви“ возила, даљински управљива беспосадна платформа „мали Милош“, као и дронови, хеликоптери Ми-8 и Ми-17, Х-145М и „Газела“.
 
Део савремених средстава наоружања, борбених возила и специјалне опреме уведен је у употребу у последње две године.

Вежба се састојала из седам сегмената: извиђање, поседање линије блокаде, напад на терористичке снаге у сеоском амбијенту, дејство на отето возило, напад на терористичке снаге у урбаном амбијенту, напад на терористе у изолованом објекту и уништавање импровизованих експлозивних направа.

Приказана је одлична увежбаност и спремност за брзо реаговање учесника данашњег приказа на чему им је председник и врховни командант Александар Вучић честитао и приказ оценио са „врло добро“.

Повезане вести