Обележавање Дана Војске Србије

Четвртак, 21.4.2022 | Култура и традиција
Дан Војске Србије — 23. април обележен је данас низом манифестација, у спомен на дан када је на Цвети 1815. године подигнут Други српски устанак, који представља историјску прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

Поводом највећег војног празника, са Савске терасе на Калемегдану, у складу са наређењем  врховног команданта Војске Србије и председника Републике, Гарда Војске Србије извршила је данас почасну паљбу са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа. Овогодишње активности поводом Дана Војске Србије, уз почасну паљбу, употпунили су и дефиле пловила Речне флотиле од Моста на Ади до Панчевачког моста и налет ваздухоплова Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране. Окупљене грађане поздравиле су посаде вишенаменских, патролних, десантних и помоћних бродова, авиона и хеликоптера Војске Србије. 

Дан Војске Србије је обележен и у командама, јединицима и установама Војске Србије свечаним скуповима и постројавањем јединица, уз уручење похвала и награда најистакнутијим појединцима.

Сада већ традиционално, у оквиру обележавања празника одржани су и променадни концерти Репрезентативног оркестра Гарде и Војног оркестра „Ниш“ централним градским улицама Београда и Ниша. Грађани су том приликом могли да уживају у мелодијама познатих српских маршева и корачница.

Повезане вести