Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

Уторак, 24.12.2019 | Култура и традиција
Поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у Дому ваздухопловства у Земуну вечерас је одржана свечана академија којој су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, локалне самоуправе, верских заједница и бројни гости.
 
Присутнима се обратио командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је захвалио државном и војном руководству што су предузетим мерама обезбедили да РВ и ПВО одговори захтевима времена и буде на висини задатка.

— Извршено је опремање кључним борбеним средствима, авионима МиГ-29, вишенаменским хеликоптерима Ми-17 и Х-145, борбеним хеликоптерима Ми-35, авионима ласта, као и средствима за опслуживање летења. Паралелно са опремањем реализоване су и припреме за увођење у оперативну употребу савремених ракетних система ПВО и беспилотних летелица почетком наредне године, рекао је генерал Жарковић и додао да је завршен ремонт и продужетак ресурса на делу ваздухоплова и ракетно-техничких средстава, као и да су завршетком радова на делу објеката инфраструктуре значајно унапређени услови за живот и рад људства и смештај и одржавање кључних средстава.
 
Говорећи о плановима за наредни период, генерал Жарковић је истакао ће процес опремања вида бити настављен. 
 
— У години испред нас наставићемо са опремањем и увођењем у оперативну употребу авиона МиГ-29, савремених ракетних система и беспилотних летелица, али и са ремонтом и модернизацијом кључних борбених средстава. Интензивном обуком појединаца и јединица подићи ћемо оспособљеност за максимално искоришћење новоуведених средстава и бити гарант слободног српског неба, нагласио је генерал Жарковић, додавши да су расположиви кадар и савремена средства гарант да ће следећа година бити још успешнија. 

Свечана академија поводом Дана РВ и ПВО настављена је драмским рециталом у коме су учествовали глумци, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, вокални солисти Душан Свилар и Елеонора Баруџија.
 
На данашњи дан, одлуком министра војног војводе Радомира Путника, 24. децембра 1912. године, формирана је Ваздухопловна команда Српске војске са седиштем у Нишу. Схватајући значај ваздушног простора и ваздухоплова за вођење рата, Србија је била међу првих 15 земаља у свету које су увеле ваздухопловство у своје оружане снаге.

Повезане вести