Семинар о војним доктринама у организацији ОЕБС

Уторак, 9.2.2021 | Међународна сарадња
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Цветковић, отпочео је учешће на дводневном Семинару о војним доктринама на високом нивоу у организацији Форума за безбедносну сарадњу Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

На семинару који се одржава путем видео-конференције учествују високорангирани политички и војни представници земаља чланица ОЕБС.

Током првог дана разматрана је тренутна безбедносна ситуација на подручју ОЕБС-а уз процену оперативних трендова, улога борбених војних снага у одвраћању од оружаног сукоба, поновно појављивање дугорочног стратешког надметања међу државама, као и његов утицај на војне доктрине.

Тема другог дана семинара је како државе прилагођавају своје доктрине о сарадњи у светлу тренутне безбедносне ситуације, као и потреба за подршком војних снага цивилним властима током реаговања на кризе, са посебним освртом на утицај пандемије заразне болести ковид 19 на обликовање и развој доктрина.

Учешће заменика начелника Генералштаба Војске Србије на семинару је још једна потврда подршке Републике Србије раду регионалне безбедносне иницијативе каква је Организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС), али и посвећености у очувању мира и стабилности на подручју Европе и глобалном нивоу.

Повезане вести