Свечано отварање Међународних војних игара и војнотехничког форума „Армија 2020“

Недеља, 23.8.2020 | Међународна сарадња
,,Међународне војне игре 2020“, једно од највећих војних спортских такмичења на свету, и престижни сајам наоружања и војне опреме ,,Армија 2020“ отворени су данас у парку Патриот надомак Москве у Руској Федерацији.

Свечаности, коју је отворио министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу,  присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са делегацијом, високи званичници руске владе на челу са председником Владе Михаилом Мишустиним, начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генерал армије Валериј Герасимов и више од 90 страних делегација.

Током посете, која се реализује на позив руске стране, начелник Генералштаба се сусрео са нашим војницима који учествују на такмичењу и обишао изложбену поставку Међународног војнотехничког форума ,,Армија 2020“, а са делегацијом је присуствовао и првој индивидуалној трци у дисциплини „Тенковски биатлон“ у којој је наступила и једна од тенковских посада наше војске.

У разговору са нашим војницима генерал Мојсиловић је изразио наду да ће вредан и пожртвован рад током припрема у Србији и Руској Федерацији успети да преточе у добре резултате упркос жестокој конкуренцији.

Припадници Војске Србије на овогодишњим ,,Међународним војним играма”, од 23. августа до 5. септембра, учествују у три дисциплине – „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

У дисциплини „Тенковски биатлон“ на полигону „Алабино“ учествују четири најбоље екипе српских тенкиста – три такмичарске и једна резервна, односно 23 припадника Војске Србије. Припадници Војске Србије учествују у најатрактивнијој дисциплини ,,Међународних војних игара“ од 2014. године, а најбољи резултат до сада постигли су 2015. године када су освојили треће место. 

Екипа возача Војске Србије која броји 13 чланова такмичиће се у дисциплини „Војни рели“, која се одржава у Републици Тува на крајњем истоку Руске Федерације. Припадници Војске Србије су у овој дисциплини први пут учествовали прошле године када су освојили треће место. 

У дисциплини „Снајперска граница“ наши војници учествују трећи пут. И ове године, такмичаре Војске Србије у Белорусији очекује надметање у индивидуалном гађању и у оквиру снајперских парова, а у екипи је деветоро припадника Војске Србије.

Повезане вести