Саопштење начелника Комисије за примену Војно-техничког споразума

Петак, 22.3.2024 | Актуелности
Поводом навода Аљбина Куртија о кретању снага Војске Србије у близини административне линије са Косовом и Метохијом, начелник Комисије за примену Војно-техничког споразума пуковник Зоран Јовановић истакао је да је реч о наставку кампање дезинформација усмерених против Војске Србије и снага безбедности Републике Србије.

У објави на друштвеним медијима виде се припадници Војске Србије у Копненој зони безбедности који извршавају редовне задатке на обезбеђењу административне линије и контроли Копнене зоне безбедности, у складу с Војно-техничким и свим другим потписаним споразумима.

У извршавању ових задатака и примени Војно-техничког споразума јединице Војске Србије сарађују с Међународним снагама на Косову и Метохији (Кфор). За контролу спровођења Војно-техничког споразума, сарадњу с Кфором и одржавање непрекидне комуникације између снага безбедности Републике Србије и Кфора задужена је Комисија за примену Војно-техничког споразума.

Ширење обмана и дезинформација, које су много пута до сада разоткривене као најобичније лажи, део су шире кампање Привремених институција самоуправе у Приштини која за циљ има подизање тензија, обмањивање јавности, стварање неподношљивих услова за живот Срба на Косову и Метохији и избегавање међународно прихваћених обавеза.

У обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији нема места за тзв. косовску полицију или тзв. косовске безбедносне снаге, будући да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-технички споразум не препознају друге субјекте сем међународног цивилног и безбедносног присуства у Покрајини и снага безбедности Републике Србије. У том смислу, наводи да тзв. косовке власти блиско прате ситуацију у случају некаквог преласка административне линије немају упориште у реалности и показују потпуно игнорисање договорених споразума.

Правовременим и свеобухватним припремама, правилном организацијом снага и предузимањем адекватних тактичких радњи и поступака, Војска Србије обезбеђује административну линију, врши контролу, спречава илегалне преласке административне линије, појединачне и групне екстремистичке активности и деловање организованог криминала у Копненој зони безбедности и наставиће да буде фактор мира и стабилности, што се не може рећи за Привремене институције самоуправе у Приштини“ — нагласио је пуковник Јовановић.

Повезане вести