Састанак начелника Генералштаба са командантом Мађарске војске

Среда, 12.4.2023 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас са командантом Мађарске војске генерал-потпуковником Ромулусом Русин-Сендијем, који борави у нашој земљи.

На састанку одржаном код Бачке Тополе разговарано је о безбедносној ситуацији у региону и свету, резултатима билатералне војно-војне сарадње и могућностима за њено даље унапређење. Било је речи и о ангажовању мађарског контингента у саставу Кфора.

У разговору је постигнут висок ниво разумевања о широкој лепези питања од значаја за оружане снаге, у контексту савремених безбедносних изазова, ризика и претњи. Констатовано је да је војно-војна сарадња интензивна и садржајна, да је заснована на узајамном поверењу и пријатељству и да прати узлазни тренд укупних билатералних односа Србије и Мађарске. Као сегменти сарадње који највише доприносе унапређењу оперативних способности двеју војски, истакнуте су заједничке вежбе, обука за учешће у мултинационалним операцијама и сарадња у области ваздухопловства и атомско-биолошко-хемијске одбране.

Генерал Ромулус Русин-Сенди посету Републици Србији завршава сутра, учешћем на традиционалном спортском сусрету генерала и високих официра Војске Србије и Мађарске војске, који се одржава са циљем јачања међусобног поверења и добросуседских односа.

Повезане вести