Логистичка подршка Војске Србије одржива и непрекидна

Петак, 1.5.2020 | Актуелности
Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије ради сузбијања и спречавања ширења заразне болести ковид-19, Војска Србије је, у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта и одлукама Кризног штаба, на себе преузела реализацију многобројних задатака у циљу стварања безбедног окружења и пружања помоћи цивилним властима.

Реализација нових задатака на више стотина локација широм земље представљала је изазов за брзо успостављање система логистичке подршке која ће бити одржива и непрекидна и задовољити све потребе снага Војске Србије. С једне стране, систем је морао да обезбеди подршку снагама ангажованим на сузбијању ковида-19, а с друге стране да створи услове јединицама које извршавају редовне задатке на очувању оперативних способности и заштити државе, у чему се и успело правовременим планирањем и добром организацијом.

Здравствена заштита у свим јединицама, снабдевање снага током извршења задатака, одржавање исправности техничких средстава, обезбеђење услова за смештај снага које се ангажују ван матичних локација, пружање подршке тимовима из Народне Републике Кине и Руске Федерације, само су део задатака које свакодневно извршавају органи логистике у Војсци Србије.

У подршци цивилним властима на сузбијању и спречавању ширења ковида-19, створени су услови за смештај лакше оболелих у привременим болницама, за шта је обезбеђено и постављено више од 5000 кревета на осам локација, обезбеђени су смештајни капацитети у војном објекту у Моровићу, додатно су опремљени геронтолошки центри... Превезено је више од 35.000 лица и 22.000 тона различитог терета, уз ангажовање више од 2000 возила, која су на реализацији ових задатака прешла око 800.000 километара.

Обезбеђене су довољне количине заштитних средстава за припаднике Војске Србије и редовна дезинфекција радних простора и средстава на употреби, ради спречавања ширења вируса у војним колективима и очувања способности за реализацију задатака.

Војска Србије остаје спремна и способна да и у условима појачаног ангажовања на сузбијању и спречавању ширења заразне болести ковид-19 изврши све задатке из додељених мисија и заштити државу и грађане Србије.
Кључне речи

Повезане вести