Посета начелника Генералштаба Војске Француске

Четвртак, 10.6.2021 | Међународна сарадња
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у званичној посети Републици Србији борави начелник Генералштаба Војске Француске генерал армије Франсоа Лекоaнтр. 

Циљ посете је разматрање актуелне политичко-безбедносне ситуације у региону, размена искустава у ангажовању оружаних снага у сузбијању заразне болести ковид 19 и сагледавање могућности за даље унапређење сарадње Војске Србије и Војске Француске.

Генерал Лекоaнтр је током једнодневне посете имао одвојене састанке са врховним командантом Војске Србије и председником Републике Александром Вучићем, поптредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Током сусрета двојице генерала, било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и могућностима за унапређење билатералне војне сарадње. Оцењено је да би се најконкретнији резултати, када је реч о војно-војној сарадњи, могли постићи заједничким ангажовањем у мултинационалном окружењу и заједничким активностима у области обуке и вежби. Посебна пажња је посвећена разматрању могућности евентуалног укључивања капацитета Војске Србије у наменске снаге „Такуба“, које, предвођене Француском, пружају помоћ Оружаним снагама Малија у борби против тероризма.
 
Досадашња билатерална војна сарадња је окарактерисана као садржајна уз постојање услова за њено квантитативно и квалитативно унапређење. Истакнуто је да  заједничке  активности дају посебан квалитет сарадњи, јер доприносе развоју поверења и унапређењу односа и утичу на достизање интероперабилности и подизање нивоа оперативних способности оружаних снага обеју страна.

Повезане вести