Размена искустава са Oружаним снагама Руске Федерације у области разминирања

Среда, 8.12.2021 | Међународна сарадња
Делегација Оружаних снага Руске Федерације борави ове недеље у званичној посети Војсци Србије ради размене искустава у области разминирања.

Током тродневне посете, делегације Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације размениће знања и искуства у разминирању и уништавању неексплодираних убојних средстава и размотрити успостављање сарадње кроз заједничку обуку, вежбе и опремање.

Делегацију из Руске Федерације данас је примио начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, а гости ће током боравка у нашој земљи присуствовати и приказу оперативних способности инжињеријских јединица Војске Србије ангажованих на разминирању војног комплекса „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу и посетити Центар за разминирање Републике Србије у Београду. 

Посета представља наставак сарадње са Оружаним снагама Руске Федерације у области разминирања, успостављене 2017. године, када су стручна лица из Војске Србије учествовала на Међународној конференцији о разминирању одржаној у центру „Патриот“ недалеко од Москве. 

Војска Србије прати развој савремених стандарда, процедура и опреме у овој области ради изградње и унапређења сопствених капацитета и способности за безбедно разминирање војних комплекса загађених неексплодираним убојним средствима током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Повезане вести