Први од два транспортна авиона CASA C-295 уведен у употребу у Војсци Србије

Четвртак, 12.10.2023 | Из јединица
Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас војни аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, где базира нови транспортни авион Војске Србије CASA C-295.

Овом приликом су представљене намена, могућности и карактеристике тог ваздухоплова, чијим су увођењем у оперативну употребу у Војсци Србије значајно унапређене способности нашег ратног ваздухпопловства.

Пилоти и техничари Војске Србије су у Краљевини Шпанији благовремено прошли преобуку за управљање овим типом авиона, односно за његово основно техничко одржавање, и у поптуности су оспособљени за задатке који их очекују.

У разговору са летачким и техничким особљем, министар Вучевић и генерал Мојсиловић су се уверили у њихову обученост, мотивисаност за рад и задовољство што у својој јединици имају овако савремен ваздухоплов.

Уговором са компанијом Airbus Defence and Space из Краљевине Шпаније уговорена је набавка два транспортна авиона CASA C-295, који ће бити коришћени за транспорт људи и терета, ВИП и медицинска превожења.

Повезане вести