Завршена међународна вежба специјалних јединица „Eagle 2013“

Петак, 25.10.2013 | Актуелности

Међународна вежба специјалних јединица балканских земаља „Eagle 2013“, у којој су од 21. до 25. октобра учествовали припадници војски – Србије, Румуније, Бугарске, Грчке, Турске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе завршена је данас на стрелишту „Орешац“. У протеклих пет дана више од 100 специјалаца из партнерских земаља увежбавали су противтерористичке акције са колегама из...

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Међународна вежба специјалних јединица балканских земаља „Eagle 2013“, у којој су од 21. до 25. октобра учествовали припадници војски – Србије, Румуније, Бугарске, Грчке, Турске, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе завршена је данас на стрелишту „Орешац“.

У протеклих пет дана више од 100 специјалаца из партнерских земаља увежбавали су противтерористичке акције са колегама из Специјалне бригаде Војске Србије.

Заједничка вежба специјалних јединица балканских земаља први пут је одржана прошле године у Македонији, док ће наредне године домаћин бити Турска.

Завршном дану вежбе „Еагле 2013“ присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима као и представници земаља учесница. Он је, обраћајући се специјалцима рекао, да су они показали да су спремни да заједнички решавају сложене борбене задатке.

– Највећа добит од ове вежбе јесте поверење, разумевање, спремност на сарадњу међу вама што ће, сигурно, допринети већој безбедности у овом региону – рекао је генерал Диковић и изразио наду да су припадници Војске Србије били добри домаћини. Он је честитао свим учесницима вежбе на показаним способностима, а Команди Копнене Војске и Команди Специјалне бригаде на „примерeно планираној, припремљеној, организованој и изведеној вежби“.

Последњег дана вежбе специјалци из осам земаља приказали су способност да, упркос разликама, синхронизовано решавају веома сложенне противтерористичке акције у којима су користили бојеву муницију. Свака од јединица употребљавала је сопствено наоружање, а припадници Турске војске употребљавали су и сопствене борбене хеликоптере типа „црни јастреб“.

Вежба се састојала из – падобранског десанта, дејства снајперских тимова, пртивтеротистичке борбе у насељеном месту, дејства на утврђени објекат, заседе, извлачења и неутралисања експлозивне направе и евакуације повређених. Вежба је симболично завршена заједничким падобранским скоком са заставама земаља учесница.

Повезане вести