Посета команданта Националне гарде Охаја

Четвртак, 7.9.2023 | Међународна сарадња
На основу плана међународне сарадње Министарства одбране Републике Србије у службеној посети нашој земљи борави командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис.

Генерал Херис је данас посетио Генералштаб Војске Србије где је са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење билатералне војне сарадње.

Током разговора је истакнуто да је сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја, која jе успостављена пре 17 година у оквиру Програма државног партнерства Србије и САД, развијена и садржајна и да се константно унапређује. Посебно је наглашен значај заједничких активности у домену обуке, развоја подофицирског кора и сајбер одбране за достизање интероперабилности и подизање нивоа оперативних способности оружаних снага.

Саговорници су се сагласили да се проширивањем сарадње са војног и на цивилни сектор отварају нове могућности унапређења односа, посебно кроз реализацију различитих пројеката хуманитарне асистенције, којима се ствара дугогодишњи позитиван ефекат на живот грађана Републике Србије. У прилог овој чињеници говори и данашње потписивање Протокола о сарадњи Републике Србије и америчке савезне државе Охаја уприличено у Привредној комори Србије, који представља нови оквир за даљи развој односа у областима од заједничког интереса.

Пре званичних разговора у Генералштабу, генерала Хериса примио је и врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић.

У наставку посете, командант Националне гарде Охаја ће имати састанак са министром одбране Милошем Вучевићем и обићи ће део јединица Војске Србије.

Повезане вести