Редовна замена контингента Војске Србије у Либану

Недеља, 31.12.2023 | Мултинационалне операције
Контингент Војске Србије који је од краја јуна ове године био ангажован у мировној операцији Уједињених нација у Либану вратио се у Републику Србију након успешног завршетка ангажовања у мисији.

У претходних шест месеци припадници овог контингента, који чине пешадијска чета из састава Прве бригаде копнене војске и штабни официри, реализовали су задатке у сектору „Исток“ мировне операције у Либану.

Њихово ангажовање у сложеним безбедносним условима оцењено је од стране претпостављених старешина и команде мисије као изузетно професионално и одговорно, чиме су на најбољи начин оправдали углед српског војника и репрезентовали Војску Србије и нашу земљу у међународном окружењу.

У зону операције данас је упућен нови контингент Војске Србије, који ће наредних шест месеци, као и њихови претходници, извршавати одговорне задатке на очувању мира у овој блискоисточној земљи.

Дочеку и испраћају припадника Војске Србије са аеродрома „Никола Тесла“ у Београду присуствовали су начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба генерал-мајор Тиосав Јанковић, команданти Прве и  Друге бригаде копнене војске бригадни генерали Зоран Насковић и Синиша Сташевић, и начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану отпочела 2010. године, а осим контингента у сектору „Исток“, тренутно је у овој операцији распоређен и вод Војске Србије за заштиту мировних снага у сектору „Запад“.

Повезане вести