Приказ способности Војске Србије „Штит 2022“

Субота, 30.4.2022 | Актуелности
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници данас је, у присуству врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића,  министра одбране др Небојше Стефановића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, одржан приказ способности дела јединица Војске Србије „Штит 2022“.

На приказу су државном врху и грађанима представљене способности дела јединица Војске Србије наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и војном опремом, из производног програма Одбрамбене индустрије Србије, увоза и сопственог развоја. Учествовало је више од 1000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљаних ваздухоплова. 

У динамичком делу приказа, високе званице и грађани имали су прилику да се увере у висок ниво обучености јединица Војске Србије, које су у десет секвенци приказале — извиђање борбеног распореда непријатеља, ширу блокаду рејона, ваздухопловну ватрену подршку, хеликоптерски десант специјалних јединица, борбено трагање и спасавање и извлачење снага, поседање ватреног положаја артиљеријских јединица, противваздухопловну одбрану територије и снага Војске Србије. Динамички део приказа завршен је налетом ваздухопловног ешелона који су чинили авиони МиГ-29, „орао“, „супергалеб Г-4“ и „ласта“, као и хеликоптери Ми-35, „гама“, Ми-17, Ми-8 и Х-145, и падобранским скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије.

У статичком делу су изложена најсавременија средства наоружања и војне опреме на употреби у Воjсци Србије, као и средства из развоја домаће индустрије. Јавности је по први пут приказан ПВО систем средњег домета „ФК-3“ — један од најсавременијих противваздухопловних система у својој класи, чију савременост и актуелност карактерише радарска технологија последње генерације. Грађани су имали прилику да виде и артиљеријско-ракетни систем „панцир С1“, потпуно наоружане беспилотне летелице „пегазе“, даљински пилотиране ваздухоплове ЦХ-92, „лазаре“, „милоше“, „мале милоше“, дивизион топ-хаубица „нора“, модернизоване тенкове и оклопна борбена возила, авионе, хеликоптере, савремене оптоелектронске системе, пушке и заштитну балистичку опрему на употреби у Војсци Србије.

Након обиласка изложеног наоружања и војне опреме, врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић рекао је да је поносан на Војску Србије, као и на њен огроман напредак.

— Честитам Војсци и Министарству, свима на изузетно организованом приказу. Поносан сам на Војску Србије, поносан сам на Србију — рекао је председник Вучић.

Врховни командант је истакао да је напредак Војске Србије видљив у сваком сегменту, и изразио задовољство што тај напредак примећује и у ситницама. Он је истакао да ће бити потребна додатна улагања и снажење ловачко-бомбардерске авијације како би Србија као неутрална земља сачувала своје небо. 

— Наставићемо да снажимо Ратно ваздухопловство и ПВО. Већ дуже времена смо у преговорима за куповину 12 „рафала“, најкасније почетком следеће године ћемо бити спремни да уговоримо куповину 6+6 или 12 нових „рафала“, а очекујем преговоре и са британском страном око куповине „тајфуна“ — закључио је председник Вучић.

Говорећи о набављеном ПВО систему „ ФК-3“, председник Вучић је истакао да је купљен по изузетно повољној цени, као и да је реч о наоружању које је одвраћајуће за све потенцијалне агресоре. 

Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић је на крају изразио задовољство што је данашњем приказу присуствовао велики број грађана, поготово младих, који су могли да виде како и колико је напредовала наша војска.

Приказу способности „Штит 2022“ присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председник Народне скупштине Ивица Дачић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министри у Влади, директор Безбедносно-информативне агенције, најодговорније старешине Војске Србије и представници војнодипломатског кора.

Повезане вести