Почеле Међународне војне игре

Недеља, 29.7.2018 | Међународна сарадња

Министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу отворио је јуче, у Парку културе и одмора „Патриот“, недалеко од руске престонице, Међународне војне игре, једно од највећих војних спортских такмичења у свету.

Игре, које ће трајати до 11. августа, биће одржане на територији седам држава – у Русији, Азербејџану, Белорусији, Кини, Казахстану, Ирану и Јерменији.

У 28 дисциплина учествоваће екипе из 32 земље, а припадници Војске Србије учествоваће у три дисциплинеТенковском биатлону, Снајперској граници и Инжињеријској формули.

У најпопуларнијој дисциплини на Играма – Тенковском биатлону, 21 члан наше екипе такмичење ће почети данас на полигону Алабино у Московској области. Биатлон подразумева такмичење у којем посаде оклопних возила имају задатак да за што краће време пређу одређену дистанцу, правилно савладају неколико противтенковских препрека и погоде одређене циљеве топом, спрегнутим и противавионским митраљезом.

Деветочлана екипа Војске Србије учествује у дисциплини Снајперска граница у Белорусији, недалеко од Минска, а у граду Воложејск, у близини од Волгограда, наша екипа од 18 припадника снаге ће одмерити у дисциплини Инжињеријска формула.

Такмичење у Белорусији обухвата четири фазе – од индивидуалне до фазе снајперски парови и тада постоји могућност да се представници једне земље такмиче међу собом.

Дисциплина Инжињеријска формула подразумева коришћењу инжињеријских машина за рашчишћавање препрека, дозера, ровокопача и пливајућег транспортера.

Међународне војне игре спадају међу највећа и најбоље организована војно-спортска првенства на свету, а концепт је својевремено осмислио руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу.

Јуче је на такмичарском полигону отворена и Кућа пријатељства, у којој земље учеснице имају своје изложбене просторе на којима представљају културно-историјске знаменитости. Осим многобројних гостију и припадника војски земаља учесница, штанд Србије посетио је и амбасадор Републике Србије у Москви Славенко Терзић.

Повезане вести