Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Италије

Четвртак, 3.6.2021 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Оружаних снага Италије генерал Енцо Вечарели, борави у званичној посети Републици Србији, на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића. 

Циљ посете је разматрање актуелне политичко-безбедносне ситуације у региону, размена искустава из ангажовања оружаних снага у сузбијању пандемије ковида 19 и сагледавање могућности за даље унапређење сарадње Војске Србије и Оружаних снага Италије.

Током сусрета са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и билатералној војној сарадњи, са акцентом на заједничком учешћу у мировној операцији Уједињених нација у Либану и заједничким активностима у области обуке и вежби. Посебна пажња је посвећена разматрању утицаја Кфора на безбедност Западног Балкана и значаја италијанског контингента у саставу Кфора за очување мира и безбедности на Косову и Метохији и заштиту српског националног, културно-историјског и верског наслеђа.

Оцењено је да је билатерална војна сарадња интензивна и садржајна и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење. Истакнуто је да  заједничке  активности дају посебан квалитет сарадњи, јер доприносе развоју поверења и унапређењу укупних односа и утичу на подизање нивоа интероперабилности и оперативних способности обеју страна.

Генерала Вечарелија је током боравка у Републици Србији примио и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

Повезане вести