Обука резервног састава Другог понтонирског батаљона Речне флотиле

Уторак, 6.6.2017 | Обука

Припадници резервног састава Другог понтонирског батаљона Речне флотиле ових дана на Дунаву, уче нове и обнављају и утврђују понтонирске вештине стицане током ранијег служења војног рока

Припадници резервног састава Другог понтонирског батаљона Речне флотиле ових дана на Дунаву, уче нове и обнављају и утврђују понтонирске вештине стицане током ранијег служења војног рока.

Обука се изводи за специфичне задатке, па послужиоци понтонских мостова, возачи-послужиоци понтонских мостова, послужиоци реморкера и ванбродских мотора, као и њихове старешине, имају пуне руке посла.

Како је овај састав по први пут позван на војну вежбу, обрађују се општи и специјалистички садржаји индивидуалне обуке, а затим колективна, по одељењима и водовима, иза које следи и извођење водне вежбе, и све то на води која је и природна средина понтонира.

Лалић Бошко и Милисав Боторић из Врбаса, Тибор Нађидби из Бачког Градишта, Дамир Љубовић из Зрењанина и остали задовољни су пријемом у јединици, односом старешина и посебно квалитетом обуке.

Истичу како их је ово подсетило на старе војничке дане, стекли су нова познаства и пријатељства, па препоручују како би сви требали да се опробају на оваквој војној обуци.

– Ово кажемо без икакве лажне скромности, а и колико год да се ради, годи овакво мало одсуство из наших животних свакодневица. 

Новосађани се добро сећају ове понтонирске јединице која је са активним и резервним саставом током НАТО бомбардовања 1999. године, и под узбуном и авио бомбама, спајала бачку и сремску страну града, али и становници Обреновца и Лучана за време катастрофалних поплава пре три године. На ту су чињеницу поносни и садашњи припадници њеног резервног састава. 

Повезане вести