Обука за лаке бродске рониоце

Уторак, 22.9.2020 | Обука
На сидришту бродова у новосадској касарни „Александар Берић“ и базенима Спортског и пословног центра „Војводина“ у току је обука за лаке бродске рониоце Војске Србије, која се реализује у организацији Речне флотиле.

Двомесечну обуку реализују инструктори из састава ронилачке чете Речне флотиле, а полазници су кандидати из јединица Војске Србије који су прошли ригорозне психофизичке провере и процене.

Иако су испунили све критеријуме за похађање обуке, кандидати сваког дана морају да одговоре на високо постављене стандарде и успешно савладају комплексне садржаје обучавања, који осим физичке спремности захтевају велику менталну снагу и стабилност. Роњење по изобати, подводна оријентација и вежбе роњења само су део садржаја предвиђених програмом ронилачке обуке.

У последњој недељи, која је по много чему најзахтевнија, кандидати пролазе најсложенији део стручноспецијалистичке обуке и потом приступају испиту за лаког бродског рониоца. Они који на испиту демонстрирају да су успешно савладали све предвиђене садржаје стичу звање лаког бродског рониоца и право да носе ронилачку значку.

Повезане вести