Контингент Војске Србије спреман за мисију УН у Либану

Петак, 26.6.2020 | Обука
Вежба пешадијске чета из састава Копнене војске и вода за заштиту снага из Команде за обуку реализована је у бази „Југ“ и на полигону „Боровац” у оквиру припрема за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Циљ вежбе је провера припремљености јединица за учешће у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану, а резултати су показали да је контингент Војске Србије у потпуности спреман за ангажовање у овој мировној операцији.

На вежби и током припрема за упућивање у мировну операцију пешадијска чета и вод за заштиту снага радили су у условима који их очекују у мултинационалном окружењу у Либану, а задаци које су решавали су у потпуности прилагођени онима у зони операције.

Током три дана праћени су и оцењивани патролирање, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, организација рада на бази, контрола масовних окупљања, поступци у случају наиласка на минско-експлозивне препреке, напад на патролу, напад на базу и остали задаци које могу добити у мисији. Контролу правилности радњи и поступака и поштовања међународних стандарда вршио је национални тим за евалуацију.

Војска Србије је ангажована у оквиру Привремених снага Уједињених нација у Либану од 2010. године. Пешадијска чета извршава задатке као самостална јединица у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади сектора „Исток“, док се вод за заштиту снага ангажује у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“.

Повезане вести