Курс за војне посматраче УН у Центру за мировне операције

Понедељак, 17.9.2018 | Обука

У Центру за мировне операције, у касарни „Бањица 2“ у Београду, данас је почео Курс за војне посматраче Уједињених нација (UN Military Observers Course – UNMOC).

Тронедељни курс који похађа 10 официра из Министраства одбране и Војске Србије, двојица из Кине и један из Белорусије, отворио је пуковник Дамир Слијепчевић из Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије. 

Полазници курса ће се до 5. октобра, до када траје курс, обучавати за рад на дужностима војних посматрача у мировним операцијама, у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација. 

Наставу на курсу реализује инструкторски тим Центра за мировне операције уз подршку команди оперативних састава Војске Србије и ангажовање гостујућих предавача и инструктора из Центра за обуку за операције подршке миру (PSOTC) из Босне и Херцеговине, Центра за обуку за мировне операције Оружаних снага Мађарске (HDF PSTC), Међународног центра за обуку Оружаних снага Републике Аустрије (AUTINT) и Центра за обуку за операције подршке миру Оружаних снага Републике Грчке (HMPSOTC).

Центар за мировне операције по пети пут реализује oвај курс, који је 2017. године сертификован од стране Интегрисане службе за обуку УН (ITS DPKO/DFS). 

Повезане вести