Почео REGEX 18

Понедељак, 15.10.2018 | Обука

У Центру за обуку путем симулација у београдској касарни „Бањица 2“ данас је почела петодневна мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама REGEX 18.

У Центру за обуку путем симулација у београдској касарни „Бањица 2“ данас је почела петодневна мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама REGEX 18 која представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација.

Циљеви обучавања, које се изводи по НАТО стандардима и процедурама, фокусирани су на унапређење способности штабних официра команде бригаде за командовање и контролу снага у операцији у мултинационалном окружењу и унапређење интероперабилности.

– Након дугих и опсежних припрема почињемо са фазом извођења командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама. Од успостављања Иницијативе REGEX, ово је пета у серији вежбовних активности која се изводи у организацији НАТО-a од 2014. године - рекао је вршилац дужности начелника Управе за обуку и доктрину пуковник Бошко Зорић, који је уједно и официр за планирање REGEX 18. 

Он је нагласио да ове године Војска Србије први пут припрема и изводи командно-штабну вежбу, чијој је реализацији претходило седам радионица са страним партнерима ради обуке и планирања вежбе бригадног нивоа.

– Ово је једностепена, једнострана мултинационална и мултифункционална вежба чији концепт подржава припрему и извођење мултинационалних операција подршке миру у нестабилном окружењу, базирана на свеобухватном приступу и фокусирана на сарадњу са свим релевантним актерима у зони операције - рекао је пуковник Зорић, пожелевши свим учесницима успешан рад.

Начелник Центра за обуку путем симулација и руководилац вежбе пуковник Мичо Бранковић представио је сценарио по коме ће се наредних пет дана припадници вежбајуће команде мултинационалне бригаде увежбавати, изразивши уверење да ће током тог периода успешно извршити све сложене задатке који ће се пре њих стављати.  

Осим припадника Војске Србије, на вежби учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.

Основни циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.

Повезане вести