Специјалистичка обука војника у Речној флотили

Среда, 26.1.2022 | Обука
Војници бродарске специјалности који су добровољно служење војног рока започели у децембру прошле године реализују интензивну специјалистичку обуку у јединицама Речне флотиле.

Они су на речне вишенаменске бродове и брод посебне намене „Козара“, где се оспособљавају за дужности бродараца, распоређени након што су успешно савладали све садржаје индивидуалне основне обуке у центрима Команде за обуку.

Почетни део обучавања на бродовима реализује се на сидришту и обухвата обуку за правилну употребу палубних средстава, извођење палубарских радова и увежбавање поступака током општих бродских покрета. Потом следи колективна обука за извршавање задатака у пловидби и реализација гађања из бродског наоружања.

Војници рода речних јединица три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима и средствима у Речној флотили, како би се прилагодили на специфичне бродске услове и савладали сложене садржаје обуке који захтевају посебне способности, максималну концентрацију и тимски рад.

Захваљујући посвећености командира, инструктора и свих чланова посаде, војници се брзо привикавају на бродски амбијент, а већина њих по завршетку служења војног рока конкурише за пријем у Војску Србије у својству професионалног војника на служби у Речној флотили.

Повезане вести