Обука борбених тимова 72. бригаде за специјалне операције

Петак, 29.7.2022 | Обука
На више локација широм земље, у различитим рељефним и микроклиматским условима, борбени тимови 72. бригаде за специјалне операције реализовали су овог месеца бројне садржаје обуке у летњим условима. 

Циљ је био додатно оспособљавање припадника јединице за примену усвојених знања, вештина и навика при извођењу специјалних дејстава на брдско-планинском и тешко проходном земљишту и у захвату водених препрека.

Оспособљавање је моделовано тако да се изводи уз велика психофизичка напрезања, а тежиште је било на реализацији гађања, руковању специјалним средствима и опремом, психофизичкој обуци и примени различитих тактичко-техничких поступака у извођењу специјалних акција и операција. Вршена је и кондициона обука у борењу, верању, пливању на отвореним водама, водотоковима и језерима, вожњи чамаца, десантирању у воду, те роњењу на кисеоник и ваздух, као и самостална исхрана у природи.

На обуци са тимовима ове елитне бригаде Војске Србије били су и припадници Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије, са циљем размене искустава и јачања поверења и сарадње у припреми евентуалног заједничког ангажовања на реализацији сложених и високоризичних задатака.

Резултати једномесечне захтевне обуке потврдили су да су припадници 72. бригаде за специјалне операције способни да се брзо оријентишу на земљишту, нечујно крећу, брзо и лако савладају природне и вештачке препреке, да су сналажљиви у изненадним и најсложенијим ситуацијама и у потпуности оспособљени за извођење борбених дејстава за које је ова јединица намењена.

Повезане вести