Зимска обука припадника 72. бригаде за специјалне операције

Петак, 8.3.2024 | Обука
Припадници 72. бригаде за специјалне операције претходне две недеље су реализовали кондициону обуку за извршавање наменских задатака у зимским условима.

Обука представља део редовних вежбовних активности бригаде, а реализује се ради одржавања и даљег унапређења оспособљености професионалног састава за извођење специјалних дејстава, а тиме и укупне борбене готовости ове јединице Војске Србије.

Током обуке на планинском терену дању и ноћу, тежишно су увежбаване тактичке радње приликом извиђања, извођења препадних дејстава, диверзија и заседа, и прикупљања обавештајних података, уз употребу савремених средстава за осматрање. Осим тактичке обуке, припадници бригаде су прошли и кондицирање у алпском скијању, будући да је познавање скијашких техника неопходно за ефикасно извршавање задатака у зимском окружењу.

На обуци су били и професионални војници који су у јединицу примљени почетком августа прошле године по Пројекту 5000, а који су, након успешно завршене шестомесечне основне специјалистичке обуке, укључени у редован процес оспособљавања припадника специјалних јединица.

Сталном обуком у различитим борбеним, земљишним и метеоролошким условима, обезбеђује се врхунска оспособљеност, физичка припремљеност и ментална снага припадника 72. бригаде за специјалне операције, што је од кључног значаја за ефикасну реализацију комплексних задатака јединице, првенствено у непријатељевом распореду на тактичкој и оперативној дубини.

Повезане вести