Тактичка вежба вода за заштиту снага из Команде за обуку

Петак, 15.7.2022 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца ове недеље је реализована тактичка вежба „Српски штит“ на којој је проверена спремност вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Током тродневне вежбе вод је решавао разноврсне тактичке задатке прилагођене условима који владају у зони операције у овој блискоисточној земљи, док је обученост и интероперабилност јединице вредновао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије.

Праћени су и оцењивани поступци на маршу, примена мера противваздухопловне заштите, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, те поступање у случају наиласка на минско-експлозивна средства или напада на базу.

Резултати остварени током вежбе показали су да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године. Основни задатак овог вода, који се налази у саставу италијанског контингента, је обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација.

Повезане вести