Интервју начелника Генералштаба за Новости

Субота, 19.7.2008 | Интервјуи

Друга конференција начелника генералштабова балканских земаља завршена је једногласном подршком земаља учесница Турске, Грчке, Албаније, БиХ, Бугарске, Македоније, Румуније, Црне Горе да Србија идуће године буде домаћин овог скупа. Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал- потпуковник Здравко Понош, у разговору за "Новости", истиче да је ово једини војни регионални форум у ком је Србија пуноправни члан, за разлику од неких других форума у којима има статус посматрача.

Ситуација је под контролом, али врло осетљива, може да ескалира

Друга конференција начелника генералштабова балканских земаља завршена је једногласном подршком земаља учесница Турске, Грчке, Албаније, БиХ, Бугарске, Македоније, Румуније, Црне Горе да Србија идуће године буде домаћин овог скупа.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Здравко Понош, у разговору за Новости, истиче да је ово једини војни регионални форум у ком је Србија пуноправни члан, за разлику од неких других форума у којима има статус посматрача.

– Рад овог форума усмерен је на јачање мера поверења и сарадње, као и на унапређење билатералне и мултилатералне сарадње у региону. Најављена конференција ће бити прилика да Србија и Београд покажу не само да су добри домаћини, већ и активан, значајан и кооперативан чинилац регионалне сарадње.

Који су били закључци конференције?

– Потврдили смо сарадњу у областима које су дефинисале радне групе од претходне конференције у Солуну до ове у Анталији, у области обуке, образовања и заједничких вежби. Посебна пажња посвећена је асиметричним претњама, какве постоје у Европи и свету, и сарадњи у тој области кроз размену информација и координацију, пре свега у борби против природних и технолошкик катастрофа, Заузет је и јединствен став да земље региона не перципирају једна другу као војну претњу.

Каква је оцена начелника генералштабова земаља у региону о безбедносној ситуацији на Косову?

– Сама конференција се није бавила Косовом, осим што су председавајући војних комитета НАТО-а и ЕУ изнели своју оцену стања, као и командант здружених снага НАТО-а из Напуља. Јасно је да имамо различита политичка виђења око одлуке у вези са такозваним безбедносним снагама Косова. То је нешто што Србија не прихвата, и ја сам то ЈОШ Једном подвукао. Ту се значајно разликујемо. Али, о оцени ситуације на терену, могло би се рећи да имамо подударне ставове. Они би се могли сажети у квалификацију да је ситуација под контролом, али врло осетљива, и да може да ескалира. Указао сам да поједине међународне организације и земље не треба да вуку политичке потезе који могу додатно да усложе ситуацију на терену.

Примећени су ваши 6илателарни сусрети са представницима Грчке и Турске. Да ли су то војске са којима ће Србија развијати посебну сарадњу?

– Односи са Турском су веома напредовали од моје посете овој земљи прошле године. То је била прва билатерална посета на нивоу начелника генералштаба у историји постојања двеју држава. Уговорили смо низ заједничких активности, укључујући заједничку вежбу. Са Грчком имамо врло добру сарадњу већ годинама, а тако ћемо и да наставимо. Имамо официре и студенте на школовању у Грчкој, а ове године ћемо имати први пут официра на школовању у Турској,

Велики број земаља учесница Конференције су чланице НАТО-а. Колико то утиче на укључивање Србије у заједничке војне акције региона?

– Нисмо разговарали о заједничким војним акцијама, већ како да заједнички сарађујемо и координирамо активности. Поменуо сам природне и технолошке катастрофе. Постоји општа сагласност о војној сарадњи која је, уз економску и политичку, од изузетног значаја за регион, Припадност НАТО-у није у том смислу значајна, колико Је значајно унапређење сарадње у региону, укључујући и војну сарадњу.

РЕГИОН ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Kojи су највећи изазови у региону?

– Начин на који се решава статус Косова, који не уважава у одговарајућој мери позицију и ставове Србије, а рекло би се и међународно право, свакако је изазов који угрожава безбедносну ситуацију у региону. Постоје и други изазови у вези са чињеницом да се ради о рубном региону Европе, а ускоро, надам се, и рубном региону Европске уније.

Дубравка САВИЋ

Повезане вести