Нови медицински тим Војске Србије у мисији ЕУ у ЦАР

Среда, 13.6.2018 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је медицински тим који ће бити упућен у мисију ЕУ у Централноафричкој Републици.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду са припадницима медицинског тима ВС који сутра путује у Мисију Европске уније за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике.

Вођа медицинског тима, који чине лекар и пет медицинских техничара, је потпуковник Момчило Ђурић са Војномедицинске академије. Он ће као саветник за медицинска питања команданта војних снага у мисији наредних шест месеци бити задужен за планирање, организовање и спровођење превентивних медицинских мера, примарне здравствене заштите, за медицинску евакуацију и спремност за реаговање у случају масовних повређивања.

Војска Србије је у овој мисији ЕУ у Централноафричкој Републици ангажована од 15. децембра 2016, када су у мисију упућени четворочлани медицински тим првог нивоа и двочлани тим за хитну медицинску помоћ. Сада је тамо ангажовано седам припадника Војске Србије – саветник команданта за медицинска питања, уједно шеф санитетске службе у мисији и медицински тим који чине лекар и пет медицинских техничара. До сада је у овој мисији ангажовано 20 припадника Војске Србије.

Повезане вести