Специјалистичка обука војника извиђачких специјалности

Петак, 4.3.2022 | Обука
Војници на служењу војног рока генерације „децембар 2021“, који се у Центру за обуку копнене војске обучавају за извиђачке специјалности, у овом периоду пролазе интензивну обуку на полигону „Пескови“ и у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу.

Реч је о специјалистичкој фази обуке извиђача, током које се, у трајању од десет недеља, оспсобљавају за прикупљање обавештајних података и извођење специјалних дејстава у дубини непријатељевог распореда у саставу извиђачких група и тимова. 

У теренским условима, војници увежбавају радње, процедуре и поступке приликом осматрања бојишта и прикупљања података, оспособљавају се за оријентацију и кретање по карти на непознатом земљишту, реализују вежбе са бојевим минско-експлозивним средствима и гађања из пешадијског наоружања.

Обука извиђача је разноврсна и комплексна, па се за ову специјалност бирају војници које одликује висока мотивисаност, одлична психофизичка припремљеност и ментална стабилност. Резултати остварени у досадашњем делу обуке говоре да ће и ова генерација војника на служењу војног рока бити добра база за избор професионалних војника у извиђачким јединицама Војске Србије.

Повезане вести