Провера обучености пешадијске чете за учешће у мировним операцијама

Петак, 7.4.2023 | Обука
У оквиру завршног дела припрема пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану ове недеље је реализована тактичка вежба под називом „Српски штит“.

Вежба је изведена у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца, са циљем провере оспособљености ове јединице из састава Прве бригаде копнене војске за реализацију наменских задатака у мисији.

Током вишедневних вежбовних активности, пешадијска чета је решавала разноврсне тактичке супозиције, док је обученост и интероперабилност јединице вредновао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије. Праћени су и оцењивани поступци у случају наиласка на минско-експлозивна средства или напада на базу, као и примена тактичких радњи и процедура приликом обезбеђења контролних пунктова, конвоја и ескорта, те сузбијања протеста и контроле масовних окупљања.

Резултати реализоване провере, према дефинисаним стандардима обуке које јединица треба достигне, показали су да је и овај контингент Војске Србије у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мисији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади у сектору „Исток“. У овој мировној операцији се тренутно налази и наш вод за заштиту снага, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку контингенту.

Повезане вести