Обука на самоходним артиљеријским системима

Петак, 1.3.2024 | Обука
У артиљеријским дивизионима бригада копнене војске наоружаним самоходним хаубицама 122 мм „гвоздика“ у току је интензивна обука за борбену употребу овог артиљеријског система на задацима ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске.

Послуге хаубица у овој фази тежишно увежбавају тактичке радње на маршу, поседање ватреног положаја, маскирање, правовремено увођење артиљеријске јединице у борбу, као и организовање артиљеријске ватре, како би освежили стечена знања и припремили се за вежбовна и испитна гађања и тактичке вежбе са бојевим гађањима које их очекују у наступајућем периоду.

Током процеса обучавања, осим на основној, обука се реализује и на модернизованој варијанти „гвоздике“, која након уградње савременог система за управљање ватром има значајно већу ватрену моћ, брзину, прецизност гађања и могућност дејства по циљу истовременим ударом више пројектила. 

Реализацијом ове обуке унапређује се ниво оспособљености сваког појединца, тимски рад послуга и брзина реаговања, а тиме и борбена готовост артиљеријских јединица за извршавање додељених задатака у операцијама Војске Србије. 

Повезане вести