Отворена Eвропска конференција CISM у Београду

Петак, 21.11.2008 | Спорт у Војсци

Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац отворио је данас у Дому Гарде на Топчидеру Европску конференцију Међународног савета за војне спортове – CISM, која ће у Београду трајати два дана.

Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац отворио је данас у Дому Гарде на Топчидеру Европску конференцију Међународног савета за војне спортове – CISM, која ће у Београду трајати два дана.

- Учешће представника 36 земаља на данашњем скупу, од 40 које су чланице Међународног савета за војне спортове из европских земаља, али и чињеница да Србија организује овај скуп, говоре о поверењу које је указано Министарству одбране Републике Србије. Уверен сам да ће наши гости, посебно они који су први пут у Београду и Србији, одавде понети лепе утиске. Овом приликом честитам јубилеј - 60 година постојања CISM-е - и њеним спортистима, који су низ година остваривали запажене резултате на међународним спортским такмичењима. Спорт је био и остао један од најефикаснијих начина за остваривање квалитетних контаката међу земљама, армијама, војницима и нацијама. Србија је тек пет година члан ЦИСМ-е, али су њени војни спортисти већ учествовали на педесетак манифестација и остварили запажене успехе. Указано нам је и поверење да следеће године будемо домаћини 42. првенства у маратону. Подржавамо сваку иницијативу која спортом доприноси јачању међусобног поверења и мира у свету – рекао је министар Шутановац и пожелео иностраним делегацијама успешан рад током Европске конференције CISM.

Свечаном отварању Конференције у Београду присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, шеф српске делегације CISM генерал-мајор Видосав Ковачевић, државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић, али и председник Међународног савета за војне спортове бригадни генерал Ђани Гола и директор те војне организације за Европу пуковник Бенет Ниландер, те бројни званичници CISM и представници спортских институција у Србији.

Генерал Понош такође је поздравио иностране госте и истакао значај спорта у Војсци Србије. Нагласио је да спорт и војна професија деле суштински исте вредности – поштовање правила и противника. - Међународном војном сарадњом размењујемо искуства, упознајемо једни друге и учимо да радимо заједно, а спорт јесте прилика да се то и постигне.Зато су међународна спортска такмичења више од забаве и више од самог спорта - нагласио је начелник Генералштаба српске војске.

На овогодишњој Европској конференцији CISM учествује 118 представника европских земаља и она представља до сада највећи такав скуп. Република Србија чланица је те међународне организације за војне спортове, коју признају Уједињене нације и Међународни олимпијски комитет, од 2003. године.

Повезане вести