Пријем за припаднике Војске Србије - освајаче медаља на Међународним војним играма

Понедељак, 26.8.2019 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић организовали су свечани пријем припадника Војске Србије који су освојили награде на Међународним војним играма 2019. године у Руској Федерацији и Белорусији у дисциплинама „Војни рели“ и „Снајперска граница“.

У име учесника Међународних војних игара, обратио се вођа делегације екипе „Војни рели“ пуковник др Жељко Ранковић. Осврнувши се на овогодишње такмичење, пуковник Ранковић је указао на изазове са којима су се наши возачи сусретали, али и на значај тог искуства за припаднике наше Војске.

– На основу резултата, поделили смо треће место са Белорусијом, са временом 3 сата 53 минута и 58 секунди – остваривши у секунду исти резултат. Просечна брзина по терену била је 59 километара на час, али смо видели да иза себе можемо да оставимо Узбекистан, који је прошле године био трећи и Белорусију, екипе које имају своју опрему и возила на којима су се такмичили. Задовољни смо, јер, иако први пут учествујемо, успели смо да се попнемо на победничко постоље као трећепласирани – нагласио је пуковник Ранковић.

Он је, у име екипе, захвалио министру Вулину, Министарству одбране и Војсци Србије, што су војним возачима омогућили да учествују на том престижном такмичењу, јер је то била прилика да се одмере снаге са бројнијим армијама, али и да се врате пуни самопоуздања због сазнања да српски војник не треба да се помакне никоме када су вештине и знања у питању.

Боје српске заставе на овогодишњим Међународним војним играма, од 3. до 17. августа, припадници Војске Србије бранили су у три дисциплине - „Тенковски биатлон“, „Војни рели“ у Руској Федерацији, и „Снајперска граница" у Републици Белорусији.

Освајањем првог места и златне медаље у конкуренцији мешовитих снајперских парова са колегом из Оружаних снага Узбекистана, најбољи резултат остварио је десетар Иван Обреновић, припадник  Специјалне бригаде Војске Србије. Вест о његовом успеху брзо је стигла до Србије, а медаљу је десетару Обреновићу на победничком постољу у Белорусији уручио лично министар Вулин. Говорећи о утисцима са такмичења, он истиче да му тај успех много значи.

– Конкуренција је била веома јака, јер је реч о великим светским силама, многољуднијим од наше земље, па имају веће могућности избора снајпериста. Изборили смо се за прво место и мој тимски колега је био на врхунском нивоу и врстан стрелац – истиче десетар Обреновић додаје да ће му искуство са овог такмичења много значити јер се на тај начин подиже ниво оспособљености, али и упознајемо друге земље и размењујемо искуства.

Значајан резултат остварила је и екипа Војске Србије на Војном релију, једној од 32 дисциплине на овогодишњим Међународним војним играма, поделивши треће место са екипом Белорусије, иза Кине и победничке Руске Федерације. Међу возачима који су заслужни за овај резултат је и десетар Драган Рашковић, из краљевачког Батаљона за обуку саобраћајне службе.

– Када је реч о изазовима, то су пре свега била возила, јер се нисмо сретали са њима раније, а и услови за вожњу су нам били новина и значајно другачији у односу на начин како ми возимо овде. Терен је много другачији у односу на наш терен овде. Тек након прве трке, сагледали смо све услове, а како смо коју трку после возили, све нам је лакше било – наглашава десетар Рашковић додајући да иако није било лако, учешће на Међународним војним играма је лепо искуство.

Министар Вулин и начелник Генералштаба генерал Мојсиловић честитали су учесницима овогодишњих Међународних војних игара постигнуте успехе.

– Желим да вам захвалим, јер сте нам осветлали образ. Захваљујем вам, пре свега, као људима, што сте нас тако репрезентовали и тако чували нашу заставу – поручио је министар Вулин, додајући да је најважније то што су се сви вратили живи и здрави, и да наша екипа није током такмичења направила нити један пропуст.

Министар је, такође, додао да је у разговорима са својим колегама, министрима одбране Руске Федерације и Белорусије, током такмичења, о припадницим Војске Србије могао да чује само речи хвале, уз оцену да су као стручњаци, професионалци, али и као људи – изванредни.

– Српски војник увек иде на победу – поручио је министар одбране, нагласивши да ће Војска Србије наставити да учествује на Међународним војним играма у овим дисциплинама и наредне године.

„Међународне војне игре 2019”, пете по реду,  одржане су на 21 полигону у 10 земаља, уз више од 5.000 учесника, окупљених у 223 екипе из 39 земаља Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Данашњем пријему у Великој ратној сали Старог Генералштаба присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

Повезане вести